Naar hoofdinhoud springen

Mundinger Transport GmbH

Galerij

Consequent op snelheid afgestemd

Mundinger Transport, een gespecialiseerd staaltransportbedrijf voor de distributie van staafmateriaal, vertrouwt consequent op een consistente materiaalbehandeling met vorkheftrucks in het nieuwe magazijn in Rudersberg, Baden-Württemberg. "De kranen die in de meeste magazijnen voor langgoed worden gebruikt, zijn vaak het knelpunt voor een efficiënte intralogistiek", zegt directeur Dietmar Wiedmann. "Als daarentegen alle logistieke processen met een heftruck worden uitgevoerd, beschikken we over een heel flexibel en efficiënt systeem." Aangezien Mundinger Transport het staafmateriaal voor haar klanten ook van elkaar scheidt, bundelt, verpakt en zelfs zaagt, is efficiëntie bij de behandeling van het materiaal bijzonder belangrijk. Wiedmann voegt eraan toe: "Bovendien kunnen de prestaties van het magazijn heel eenvoudig worden verhoogd door het aantal gebruikte vorkheftrucks te vergroten en dat is niet mogelijk met kranen."

Magazijn ontworpen rond standaard vorkheftrucks

Het gebruik van vorkheftrucks vormde dan ook de basis voor het concept van het nieuwe langgoedmagazijn: blank en roestvast staal moeten worden opgeslagen in lange formaten en bundels van 3 tot 6 meter in draagarmstellingen. Op deze manier zijn afzonderlijke artikelen snel en gericht met de heftruck bereikbaar. Er moeten standaard vorkheftrucks van de klasse van 5 ton worden gebruikt die gemakkelijk lasten tot 4 ton kunnen verplaatsen. Elk compartiment van het rek moet met een vorkheftruck kunnen worden gevuld om de processen zo eenvoudig mogelijk te houden. Wiedmann bepaalde 5,5 meter als veilig haalbare hefhoogte.

40 ton bodembelasting

Dit stelde de basisvoorwaarden voor het draagarmstellingensysteem: bovenste opslagniveau op 5,25 meter, tien opslagniveaus, vakbelasting 4 ton, bodembelasting 40 ton. "Slechts enkele fabrikanten van rekken hebben standaardrekken voor deze hoge belastingen in hun assortiment", zegt Wiedmann. OHRA kon daarentegen een passend concept bieden. Door het gebruik van volwandige stalen profielen voor alle dragende elementen zijn de draagarmstellingen van het bedrijf uit Kerpen uiterst stabiel. "Het fijne raster van de hangende draagarmen van slechts 5 centimeter was ook belangrijk voor ons.", voegt Wiedmann toe. “Zo kunnen we de compartimenthoogtes heel precies afstemmen op de werkelijke hoogte van de bundels. Daardoor slaan we weinig lucht op of kunnen we de benodigde hefhoogtes minimaliseren - elke centimeter die bespaard wordt, verkort de behandelingstijd."

40 procent efficiënter

In het nieuwe magazijn van Mundinger Transport bieden nu in totaal tien rijen enkelzijdige en dubbelzijdige draagarmstellingen tot 74 meter lang ruimte voor een huidige voorraad van 6.500 ton lange staalgoederen. De opslag in de draagarmstellingen biedt een goed overzicht van de opgeslagen goederen. Samen met nauwkeurige toegang tot de afzonderlijke artikelen worden fouten tijdens de levering geminimaliseerd. De eenvoudigere behandeling vermindert ook aanzienlijk de schade aan de goederen in vergelijking met opslag op de bodem. Maar het maakt vooral zeer efficiënte opslagprocessen in het magazijn mogelijk: "Vergeleken met een typisch langgoedmagazijn dat wordt bediend door een kraan, is onze personeelsinzet ongeveer 40 procent efficiënter", zegt Wiedmann. Ook kortetermijnleveringen kunnen probleemloos worden uitgevoerd - Mundinger Transport levert bestellingen doorgaans binnen 24 uur. En de vrachtwagens met leveringen profiteren ook van het magazijn, dat op snelheid is afgesteld, zoals Wiedmann benadrukt: "Bij ons wachten de chauffeurs maximaal 60 minuten om hun vrachtwagens te lossen."

Over Mundinger Transport:

Mundinger Transport GmbH is gespecialiseerd in contractlogistiek op het gebied van hoogwaardige blanke en roestvaste staalsoorten in lange formaten en bundellengtes. Met meer dan 30 voertuigen verzorgt het in Rudersberg gevestigde bedrijf het transport van staafmateriaal van elke lengte, de onbeperkte overslag van lange goederen en de fijne distributie en ophaling, vooral in Zuid-Duitsland. Daarnaast worden de lange goederen ook gescheiden, gesorteerd, verpakt en indien nodig gezaagd volgens de bestelling van de klant. Mundinger Transport is een van de slechts twee gespecialiseerde staalexpediteurs voor de distributie van staafmateriaal in Duitsland met dit speciale dienstenpakket.