Naar hoofdinhoud springen

Knaus Tabbert

Gallerij

Korte wegen voor lange-afstandswagens

Knaus Tabbert, een toonaangevende fabrikant van vrijetijdsvoertuigen in Europa, heeft met een nieuwe productiehal zijn productiecapaciteit op het hoofdkantoor in Jandelsbrunn aanzienlijk uitgebreid. Dankzij een direct aangesloten magazijn kan de productie worden geleverd met een minimale doorlooptijd voor onderdelen. OHRA leverde de kraagarm- en palletstellingen voor het nieuwe magazijn – ze bieden een hoog draagvermogen, zelfs op grote hoogtes, en de systeemleverancier uit Kerpen was ook het beste in staat om aan de strenge eisen met betrekking tot de brandbeveiligingsinstallaties te voldoen.

Korte wegen en FIFO
Het nieuwe magazijn vervangt verschillende blok-, kraagarm- en conventionele palletstellingmagazijnen, waarvan sommige ook gehuurd werden van externe dienstverleners. De directe verbinding van het nieuwe magazijn met de productie minimaliseert transportroutes en vermindert voorraden van materialen en onderdelen binnen de productie. Tegelijkertijd vermindert opslag in de nieuwe kraagarm- en palletstellingen het risico op schade aan de opgeslagen goederen aanzienlijk – vooral in het geval van multiplexpakketten die voorheen in blokken werden opgeslagen. Bovendien moesten tot nu toe veel materialen herhaaldelijk verplaatst worden om het principe "First In, First Out" te realiseren. Lijmen hebben bijvoorbeeld een beperkte levensduur, dus FIFO is hier absoluut benodigd. Daarnaast streeft Knaus Tabbert hoofdzakelijk naar FIFO-opslag voor alle materialen.

Pallet- en draagarmstellingen 
De combinatie van kraagarm- en palletstellingen maakt de opslag van zo verschillende materialen mogelijk zoals lijmen, aluminium- en GVK-rollen, multiplexpakketten, PVC-vloeren of houten en polyurethaanschuim-lijsten. Een voordeel van OHRA's stellingen, die gemaakt zijn van warmgewalste stalen profielen, is hun hoge draagvermogen: Bij Knaus Tabbert dragen de kraagarmstellingen bijvoorbeeld tot 12 ton per staander, en het mogen van een enkele kraagarm bedraagt tot 1.000 kilogram – zelfs op het hoogste opslagniveau op een hoogte van 7,5 meter. De GVK-rollen met een gewicht tot 1,2 ton en de rollen van plaatmetaal met een gewicht tot 1,8 ton worden daarentegen opgeslagen in palletstellingen. Roosterbodems zorgen voor flexibele opslag, ongeacht het formaat van de laadhulpmiddelen voor de rollen. Ook in de draagarmstellingen zorgen roosterbodems er soms voor dat er een grote verscheidenheid aan bakken en laaddragers kan worden opgeslagen.

Brandbeveiliging geïntegreerd om ruimte te besparen
Vanwege de opgeslagen artikelen (hout, lijm, plastic) is het magazijn ingedeeld in een zeer hoge brandbeveiligingsklasse. Daarom moesten de stellingen omvattend worden uitgerust met sprinklersystemen. Met name bij draagarmstellingen bood OHRA daarvoor een flexibele oplossing: In elk van de staanders werden twee gaten van 80 millimeter geboord, waardoor de leidingen van de brandbeveiligingsinstallaties konden worden geleid. Deze oplossing bleek niet alleen bijzonder ruimtebesparend te zijn, maar de leidingen zijn dus ook goed beschermd tegen beschadiging.