Naar hoofdinhoud springen

Gooskens Hout Groep

Galerij

pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber
pallet racking for the storage of timber

Palletstellingen voor opslag van lange goederen

meer hout per vierkante meter

Ook in de houthandel worden de voorraden in de fabrieken steeds meer gereduceerd. Daardoor stijgen de eisen aan de logistiek bij de houtleveranciers. Gooskens Hout Groep heeft daarom een nieuw magazijn met palletstellingen van OHRA gebouwd. Daarmee kunnen nu meer waren op hetzelfde oppervlak opgeslagen worden; bovendien wordt het verzamelen van orders verbeterd.

Als houthandel verkoopt het in het Nederlandse Hoogeloon gevestigde Gooskens Hout Groep naaldhout, vooral in Nederland en België. Het in 1863 opgerichte bedrijf biedt werk aan 85 medewerkers. In de locatie Hoogeloon wordt het hout voor de klant op maat voorbereid en verzameld, waarbij hout in alle gangbare diktes en lengtes beschikbaar is.

De oude, nog in eigen beheer gebouwde houtopslag in de open lucht stootte met zijn twee opslagniveaus echter op zijn grenzen. Ook de klanten van Gooskens rationaliseren immers hun processen en minimaliseren hun voorraden. Dat vergt navenant meer capaciteit bij de houtleveranciers om een snelle en zekere levering te kunnen garanderen. Gooskens besloot daarom een nieuw magazijn te bouwen. Het bijzondere daarbij: het magazijn moest als honingraatstelling worden uitgevoerd; dat wil zeggen, de houten balken en latten worden in de lengte in de 6500 mm diepe vakken gestoken. Dat maakt een beter overzicht over de opgeslagen profielsoorten en snel met de hand verzamelen mogelijk.

Het nieuwe magazijn is gerealiseerd door OHRA. Het in Kerpen, Duitsland gevestigde bedrijf heeft zich gespecialiseerd in stellingoplossingen voor de materiaal- en houthandel. Bij Gooskens wordt het palletstellingsysteem van OHRA gebruikt. Om de noodzakelijk opslagdiepte te bereiken, hebben de experts van OHRA meerdere frames van het stellingsysteem achter elkaar geplaatst en van houten ondergronden voorzien. De frames zijn gefabriceerd uit warmgewalste staalprofielen, die bij botsingen elastisch meegeven en ook dan hun hoge verticale belastbaarheid behouden. Een dak op de constructie beschermt het opgeslagen hout voor weersinvloeden en maakt het stellingmagazijn tot een zelfstandig gebouw. In totaal heeft het nieuwe magazijn een hoogte van 6 meter en een lengte van 120 meter. De vijf opslagniveaus hebben een draagkracht van elk 2800 kilo.

Dankzij het nieuwe magazijn kan Gooskens nu niet alleen meer hout per vierkante meter opslaan, maar ook zijn de rijafstanden bij het verzamelen van orders door de compacte opslag verkleind.

Over Gooskens Hout Groep

Gooskens importeert naaldhout uit verschillende Europese landen en uit Rusland. Een groot deel van dit hout wordt in de eigen productie-installatie verder aangepast. Klanten zijn vooral de regionale houthandel, de materialenhandel en de houtverwerkende industrie in Nederland en België. Gooskens Hout Groep bestaat uit drie onderdelen: Vanuit Hoogeloon betrekken klanten individueel samengestelde leveringen. In Moerdijk, waar Gooskens een van de grootste voorraden vurenhout van Nederland opslaat, worden bulkseries geproduceerd. Gooskens Hout Overboord ten slotte levert vanuit Scandinavië rechtstreeks aan de klanten.