Naar hoofdinhoud springen

CAB 56

Galerij

cantilever racking, automatic warehouse, stacker crane
cantilever racking, automatic warehouse, stacker crane
cantilever racking, automated warehouse, stacker crane
cantilever racking, commissioning, stacker crane
stacker crane, automated warehouse
cantilever racking, automated warehouse, stacker crane
cantilever racking, automated warehouse, stacker crane
stacker crane, automated warehouse
automated warehouse, stacker crane
cantilever racking, automated warehouse, stacker crane
cantilever racking, automated warehouse, stacker crane
automated warehouse, stacker crane assembly

Automatisch magazijn voor hout- en bouwmaterialen

Magazijn met richtinggevende technologie ingewijd

CAB 56, een van de grootste inkoopcoöperaties voor de bouw in Frankrijk, heeft zijn nieuwe, automatische magazijn in bedrijf genomen. OHRA was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de realisering van de stellinginstallaties, de implementatie van het magazijnbeheersysteem (WMS) en de integratie van de stellingbedieningsapparaten.

Met de nieuwe 4500 m² grote magazijnhal in de gemeente Plescop in Bretagne kon het coöperatief de opslagcapaciteit voor lange stukken, spaanplaat, laminaat en palletgoederen aanzienlijk vergroten. Naast een hoge stellinginstallatie van OHRA en toevoerinstallaties van Hamon en bochtrijdende stellingbedieningsapparaten (SBA) van Koettgen omvat het project ook een met de bedrijfssoftware van CAB 56 gekoppeld magazijnbeheersysteem van Innolog, waarin alle opslag-, verzamel- en verzendtaken op het 20.000 vierkante meter grote oppervlak zijn geïntegreerd.

Het projectteam met medewerkers van CAB 56, Axisbois Consultants en OHRA verdeelde het hele project in drie specifieke zones en implementatiestappen: De eerste zone omvat de automatische inslag en uitslag van laminaat, spaanplaat en MDF-plaat. Een tweede gebied houdt de automatische inslag en uitslag van verschillende bouwmaterialen in, zoals aluminiumprofielen, vensters, deurpanelen en parketdelen. Zone 3 omvat ten slotte de integratie van alle andere opslaggebieden op het terrein, waarbij ook de koppeling van de buitenopslag aan het WMS via streepjescode en draadloze communicatie op alle transportapparaten hoort.

De bouw van het 20 meter hoge gebouw begon in juni 2011, de wezenlijke gebouwstructuur met fundering, gebouwwanden en dakopbouw was einde 2012 klaar. De montage van de meer dan 900 ton zware stellingelementen startte in januari 2012 en was vier maanden later klaar. In februari 2012 werd het eerste SBA geïnstalleerd, in april volgde de inbedrijfstelling.

In zone 1 zorgt een volautomatisch stellingbedieningsapparaat de in- en uitslag van maximaal 5,1 meter lange en 5 ton zware spaanplaatpakketten of laminaatplanken op pallet. Het bochtrijdende SBA bedient daarbij alle drie gangen van dit magazijngedeelte. De goederen worden ofwel voor klantopdrachten of voor fabricageopdrachten uit de eigen zagerij opgeslagen. Ketting- en roltransportvoertuigen nemen de goederen over van het SBA en transporteren ze naar de verschillende werkstations.

De acht gangen van zone 2 worden bediend met twee bochtrijdende SBA's, die een draagkracht van 4 ton bieden en tot 4,2 meter lange goederen tot een hoogte van maximaal 12,5 meter kunnen tillen. De SBA's kunnen zowel volautomatisch werken, bijvoorbeeld om 's nachts de voorraden weer aan te vullen, als halfautomatisch volgens het 'Man-naar-goederen'-principe. In halfautomatisch modus wordt het handmatige verzamelen gecombineerd met het voordeel van de automatische routering van de ene magazijnpositie naar de andere. Met een maximumsnelheid van 150 meter per minuut kunnen de SBA's meer dan 50 lasttaken per uur bereiken.

In beide zones zijn draagarmstellingen geïnstalleerd, omdat deze de meest flexibele opslagmogelijkheid bieden voor de verschillende goederen van CAB 56. De stellingen zijn 14,5 meter hoog en 75 meter lang, met een maximale veldbelasting van totaal 19.200 kilogram. De stellingconstructie draagt bovendien de bovenste geleiderails van de SBA's.

De derde en afsluitende fase van het project, zone 3, hield de koppeling in van alle nieuwe en al bestaande magazijndelen op het hele terrein met het WMS, dus ook de opslag op de grond in het buitengedeelte en de klaarzetplaatsen. Daartoe zijn alle vorkheftrucks met mobiele, draadloze gegevensterminals uitgerust, waarmee de verzamelaars papierloos hun opdrachten ontvangen en de magazijnleiding verbeterde echttijd-gegevens krijgt over de magazijntoestand.

Philippe Mérian, bedrijfsleider van CAB 56

'Wat grootte en complexiteit betreft is dit de eerste installatie van zijn soort in Frankrijk en in onze marktsector. Veel met ons samenwerkende coöperatieven en bevriende houthandelaars hebben inmiddels onze installatie bezocht om een indruk te krijgen van wat wij samen met OHRA hebben gerealiseerd. Wij konden onze opslagcapaciteit met bijna 50 procent vergroten en tegelijkertijd het nadeel vermijden dat we een tweede magazijn zouden moeten bouwen. Toegegeven: aanvankelijk betraden we een nieuw gebied, maar wij hadden vertrouwen in de vakkennis van onze partner sinds jaren, die al meerdere dergelijke installaties in andere landen had geïmplementeerd. Onze visie was om de volledige controle over alle distributieprocessen te hebben, fouten en schade aan de goederen bij de opslag en hantering te verminderen en handmatige procedures te minimaliseren, om de productkwaliteit niet te verminderen en ziekteverzuim te verlagen. Dat hebben we gerealiseerd. In de eerste maand na fase 1 is de productiviteit in onze meubelwerkplaats, waar wij als onderbedrijf houten componenten voor onze klanten maken, verdubbeld. Schade aan de goederen is vrijwel nul, het ziekteverzuim is dankzij het verminderde handmatige hanteren van zware goederen duidelijk lager en verzamelfouten treden niet meer op. We hebben een permanente voorraadcontrole, voorraadfouten zijn verwaarloosbaar. Natuurlijk hebben wij aanvankelijk de omvang van het proces voor ons bedrijf en onze medewerkers onderschat, maar we hebben een enorme verandering ervaren en de juiste beslissing genomen, vooral met het oog op de conjunctuur.'

Over CAB 56

Onder de paraplu van het inkoophuis CAB 56 hebben zich rond 350 handwerkbedrijven verenigd op het gebied van dakwerken, binnenhuisinrichting, timmerwerken, meubelmakerij en houtbouw, plus enkele kleinere bouwbedrijven. Het coöperatief neemt niet alleen de inkoop van de bouwmaterialen over (en de verzending aan de handwerkslieden) maar ook diensten zoals zagerij, metaalbewerking of houtdrogerij. Met 81 medewerkers kon het bedrijf in 2010 een omzet van 34 miljoen euro realiseren. CAB 56 is daarmee wat omzet betreft het op één na grootste lid van de Franse vereniging van inkoopcoöperaties voor de bouw (ORCAB). In 2013 vierde het bedrijf zijn 15-jarig bestaan.